Business

Απώλειες στις ασιατικές αγορές εν μέσω αβεβαιότητας για επιτόκια, εταιρικές…


Οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες τις συνεδριάσεις στα επιμέρους χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες που κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες των παγκόσμιων αγορών για υψηλότερα επιτόκια συνέχισαν να δίνουν τον τόνο.

Ο δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας Nikkei 225 έχασε 1,9% στις πρωινές συναλλαγές και ο Kospi της Νότιας Κορέας διολίσθησε 1,4%. Ο Cling Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,6%, ενώ ο Shanghai Composite απώλεσε 2,4%. Οι δείκτες αναφοράς σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ινδονησία επίσης κατέγραψαν απώλειες. Το χρηματιστήριο ήταν κλειστό στην Αυστραλία για την Ημέρα Anzac, μια εθνική εορτή.

Η είδηση ​​ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το Σαββατοκύριακο, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, καθησύχασε τις αγορές ότι η Γαλλία δεν θα αλλάξει απότομα πορεία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά ένα σημαντικό σόου από την υποψήφια Μαρίν Λεπέν, λαϊκίστρια και εθνικίστρια, λειτούργησε ως υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση, είπαν οι αναλυτές. Η Λεπέν δεσμεύτηκε να αμβλύνει τους γαλλικούς δεσμούς με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία και μίλησε κατά των κυρώσεων της ΕΕ προς τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα προκαλούν ανησυχίες για περισσότερα lockdown πανδημίας που θα περικόψουν την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή. Άλλα κράτη αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την COVID-19, όπως η απουσία εσόδων από τον τουρισμό στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να ανεβαίνουν και να πέφτουν ενώ σταδιακά η χώρα ανοίγει τα σύνορά της, αλλά μόνο για επαγγελματίες ταξιδιώτες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης ανακοινώσεις εταιρικών κερδών, συμπεριλαμβανομένων ιαπωνικών μεγάλων ονομάτων που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες. Αρκετές αναφορές από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, ήταν απογοητευτικές, συμβάλλοντας στην πτώση που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Road.

Τα επόμενα βήματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι επίσης ψηλά στη λίστα σκέψεων των επενδυτών. Ο  πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι  η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά διπλάσιο του συνηθισμένου ποσού στις προσεχείς συνεδριάσεις, ξεκινώντας σε δύο εβδομάδες. Η Fed έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας, την πρώτη τέτοια αύξηση από το 2018.

“Μετά το βαρύ sell-off στη Wall Street που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η συνολική όρεξη για κινδύνους στην περιοχή μπορεί επίσης να βρεθεί υπό πίεση”, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη. 

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο αισθάνονται παρόμοια πίεση στα επιτόκια και τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου και τροφίμων.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close