Business

Γαλλικές εκλογές: Πλαφόν στην Ενέργεια υποσχέθηκε ο ΜacronΔιασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Emmanuel Macron και η Marine Le Pen

Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Emmanuel Macron και η Marine Le Pen κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Emmanuel Macron αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας.
Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.
Η Marine Le Pen είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Macron είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει.
Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες.
«Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Le Pen.

Ο Macron κατηγορεί την Le Pen για τις σχέσεις της με τον Putin

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Emmanuel Macron επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Marin Le Pen με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία.
Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Le Pen πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του κ. Putin.
Ο Macron υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.
«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Le Pen.
«Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη.
Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε στη συνέχεια η Le Pen, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».
Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Le Pen ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση.
Η Le Pen κατηγόρησε επίσης τον Μacron ότι «υποδέχτηκε τον Putin με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες».
Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Le Pen.
Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Le Pen «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη»

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μακρόν και Λεπέν για το συνταξιοδοτικό και για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».
Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».
Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».
«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.
«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
https://www.youtube.com/watch?v=zqHFkjMPskY
www.bankingnews.gr

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.