Business

Η μουγκή άνοδος | Capital


Του Απόστολου Μάνθου 

Τελικά, από ό,τι φαίνεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από το υπόλοιπο “κοπάδι” των ξένων αγορών, που εδώ και μέρες κατέβαινε βελάζοντας την κατηφορική ρεματιά. Δεν άντεξε να ξακρίσει από τους υπόλοιπους ακολουθώντας μια δική της αυτόνομη ανοδική πορεία. Βέβαια το αντίθετο, το να ακολουθεί δηλαδή το “κοπάδι” στην ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων ούτε για αστείο να μην το πείτε.

Όταν βλέπετε ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς αντιπροσωπεύει μόλις το 35,97% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο παρεμπιπτόντως ανέβηκε στα 182,8 δισ. ευρώ και η σχέση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους βρίσκεται ακόμα και τώρα πολύ κοντά στο 90%, οι λέξεις δεν βγαίνουν πέρα από τα χείλη αλλά κολλάνε στο “ναι αλλά αυτοί είναι…”.

Όταν επίσης η ελληνική αγορά θεωρείται από τις πλέον φθηνές και υποεπενδυμένες καθώς διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) λίγο κάτω από το 10, με μερισματική απόδοση στο 3,9%, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 9,5% και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/BV) στο 0,93 το “ναι αλλά” μένει άφωνο. Μούγκα στη στρούγκα που λένε και οι παλιοί του χώρου. Πού να αρχίσουμε φυσικά να παραθέτουμε δυναμικά οικονομικά στοιχεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο και να θέλουν να το κουκουλώσουν δεν μπορούν μιας που θα προσφέρει μαζί με τα δάνεια και τη συμμετοχή των ιδιωτών από το 2022 έως το 2025 συνεχόμενες και ανά έτος εκταμιεύσεις που θα ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ δίχως μέσα σε αυτές φυσικά να υπολογίζουμε τους παράπλευρους πολλαπλασιαστές ρευστότητας που θα δημιουργούνται μήνα με τον μήνα.

Αλλά έτσι είναι, κάποιοι μη μπορώντας να αντιληφθούν πλήρως τη γενική μακροπρόθεσμη εικόνα και τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει όλη αυτή η συνεχόμενη και για μεγάλο χρονικό διάστημα εισροή πόρων στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία συνεχίζουν δυστυχώς να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλον κοιτώντας την αγορά μόνο κοντόφθαλμα.

Πάμε λοιπόν στην “trendy” βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Εδώ το πρώτο στοιχείο που αναδύεται είναι η αρνητική καθοδική καταστρατήγηση του ανοδικού καναλιού “C” που πρόσταζε την αγορά από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Ένδειξη η οποία μας αφήνει στην ουσία χωρίς ανοδικό χάρτη. Οι στηρίξεις που θα παίξουν τον ρόλο τους στην κίνηση του δείκτη είναι οι 920 και 900 μονάδες. Κάτω από εκεί θα υπάρξει διαγραμματικό ζητούμενο καθώς θα αναιρέσει τις τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν πάνω από τις 935 μονάδες χαρακτηρίζοντάς τες ως κίβδηλες. Επίσης η καταγραφή τιμών κάτω από το όριο των 900 μονάδων θα φέρει τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο τόσο με τη στήριξη των 880 μονάδων όσο και με τον Fibo απλό κινητό μέσο των 21 ημερών στις 888 μονάδες (το άρθρο γράφτηκε την περασμένη Τετάρτη).

πιν

 

Βραχυχρόνια αρνητικές είναι και οι ενδείξεις που λαμβάνουμε από το ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ASE 25, καθώς όχι μόνο ξέμεινε από καύσιμα πάνω στην περιοχή αντίστασης των 2.320 μονάδων αλλά στην πορεία έχασε και τη σημαντική στήριξη των 2.240 μονάδων. Η περαιτέρω τώρα άρνηση επαναδιαπραγμάτευσης πάνω από τις 2.240 μονάδες θα ανοίξει το πτωτικό έδαφος για τις 2.150 μονάδες ή ένα -4%. Επίπεδο, από όπου διέρχεται και ο αντίστοιχος Fibo απλός κινητός μέσος των 21 ημερών. Και εδώ παρατηρώντας τη συμπεριφορά του τεχνικού ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) και την ψευδή ανοδική διάσπαση της γραμμής τάσης “R” διαπιστώνουμε ότι η έντονη ανοδική κίνηση που προκλήθηκε κατά τις 20 και 21 Απριλίου ήταν κυρίως αποτέλεσμα “αναγκαστικών” λόγω αναδιάρθρωσης τοποθετήσεων από θεσμικούς επενδυτές παρά ως απαρχή ισχυρής ανοδικής πορείας προς τα υψηλά του 2022 στις 2.380 μονάδες.

pin

 

Από τις επιμέρους μετοχές που ρυθμίζουν τους δείκτες θα σταθούμε στη διαγραμματική ανάλυση της ΔΕΗ και της Eurobank.

Στη ΔΕΗ, λοιπόν, βλέπουμε στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να σχηματίζεται ένα αρκετά επικίνδυνο για τη συνέχεια “Gravestone Doji” έντονης ανάσχεσης της ανοδικής κίνησης που πραγματοποιήθηκε πάνω από τα 8 ευρώ και προς τα 8,69 ευρώ εγκλωβίζοντας έτσι ισχυρή αγοραστική δύναμη. Εδώ αν αυτός ο σχηματισμός κλείσει στην τελευταία μέρα συναλλαγών του Απριλίου, κάτω από τα 7,80 ευρώ θα σημάνει τεχνικά και την καθοδική διάλυση της σημαντικής στήριξης των 7,30 με 7,00 ευρώ δίνοντας έτσι ως επόμενο στόχο τα 6,10 ευρώ. Ανάλογο σχηματισμό είχαμε και τον περασμένο Νοέμβριο του 2021 (κλείσιμο στα 9,45 ευρώ), όπου και ακολούθησε μια έντονη πτώση έως και -24%. Για να προκληθεί θετική ανατροπή θα πρέπει η μετοχή να περάσει και να πατήσει με δύναμη πάνω από τα 8 ευρώ.       

πιν

 

Τέλος, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η άρνηση συμμετοχής της στην τελευταία ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 935 μονάδες κρατώντας εγκλωβισμένη την τιμή της μετοχής της μέσα στο στενό εύρος διακύμανσης των 1,10 με 1 ευρώ. Μια διακύμανση που βαστάει για πάνω από έξι εβδομάδες και τώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της περασμένης Τετάρτης, όπου και γραφόταν το άρθρο, ετοιμάζεται να τη διασπάσει καθοδικά ανοίγοντας έτσι πτωτικό μέτωπο με τα 0,9280 ευρώ. Η άρνηση αυτή δυναμώνει ακόμα πιο πολύ τη διαπίστωση των κατευθυνόμενων εντολών αγοράς σε συγκεκριμένες εταιρείες δίχως να υπάρχει το θετικό συστατικό διάχυσης στις υπόλοιπες βαριές μετοχές.

πιν

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.