Business

Ουκρανία: Δεν υπέστη ζημιές το Τσερνόμπιλ – Πιθανή έκθεση των Ρώσων στην ακτινοβολία | Ειδήσεις για την ΟικονομίαΑδύνατη η εκκένωση της Μαριούπολης σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός

Στην ανακοίνωση ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ δεν υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της κατοχής του από τις δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν σήμερα οι αρχές της Ουκρανίας, προσθέτοντας όμως ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, κυρίως επειδή έσκαψαν χαρακώματα στη μολυσμένη περιοχή.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, είπε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Πρόσθεσε ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ «προσπαθεί να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία, ώστε να παράσχει μια ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάστασης».

Όπως υπογράμμισε ο Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, «η ακτινοβολία γύρω από τον σταθμό είναι σε φυσιολογικά επίπεδα», ωστόσο η αποχώρηση των Ρώσων θα μπορούσε να προκαλέσει «τοπική» αύξηση της ακτινοβολίας, λόγω της μετακίνησης των οχημάτων.

Το ίδιο είχε συμβεί και όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την περιοχή αυτήν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γκρόσι επέστρεψε σήμερα στην Αυστρία από την περιοδεία του στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου συζήτησε με τις αρχές της κάθε χώρας το «πλαίσιο» για την ανάπτυξη εξοπλισμού και εμπειρογνωμόνων στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως είπε, ελπίζει «πολύ πολύ σύντομα» να τεθεί επικεφαλής μιας αποστολής που θα πάει στο Τσερνομπίλ.

Ο σταθμός αυτός, όπου σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, απελευθερώθηκε την Πέμπτη, αφού αποχώρησαν οι Ρώσοι από αυτήν τη ζώνη, στα βόρεια του Κιέβου.

«Όλος ο εξοπλισμός λειτουργεί» καθώς και «όλα τα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης της ακτινοβολίας», είπε ο διευθυντής του, Βαλέρι Σεΐντά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom. Δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα, ούτε στη σαρκοφάγο που καλύπτει τον αντιδραστήρα αρ. 4, ούτε στο αποθηκευμένο ραδιενεργό υλικό.

Σε αυτήν την «απαγορευμένη ζώνη», που μολύνθηκε από την καταστροφή του 1986, οι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να εκτέθηκαν σε σημαντικές δόσεις ακτινοβολίας, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. «Η λεπτή σκόνη που σηκώνουν τα οχήματα στον αέρα και τα ραδιενεργά μόρια που περιέχει θα μπορούσαν εύκολα να διεισδύσουν στον οργανισμό, με την αναπνοή», είπε ο Σεϊντά. Και, ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι έσκαψαν χαρακώματα στο «κόκκινο δάσος», την πιο μολυσμένη ζώνη.

Για τον λόγο αυτόν, αλλά και γενικότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία για «ανευθυνότητα», μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο αντιδραστήρας αρ. 4 του Τσερνομπίλ εξερράγη το 1986 προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Είναι καλυμμένος με μια διπλή σαρκοφάγο: μία που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί (και η οποία έχει πλέον υποστεί ζημιές) και μια δεύτερη, που τοποθετήθηκε το 2019. Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού έκλεισαν σταδιακά μετά το δυστύχημα. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Ερυθρός Σταυρός: Αδύνατη σήμερα η εκκένωση της Μαριούπολης

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως η ομάδα που εστάλη στη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, έπρεπε να γυρίσει πίσω, καθώς η προβλεπόμενη εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πόλη, που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, είναι «αδύνατη».«Η ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που περιλαμβάνει τρία οχήματα και εννέα μέλη, δεν έφθασε στη Μαριούπολη και δεν μπόρεσε να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αμάχων σήμερα», δήλωσε η ΔΕΕΣ σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως μια νέα απόπειρα θα λάβει χώρα αύριο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε γνωστοποιήσει ότι ομάδες του βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς τη Μαριούπολη, με έναν εκπρόσωπο τύπου να λέει πως ελπίζει ότι η απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτήν την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά βάζει «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχών

Ρωσία: Επιθεωρήσεις – «καψόνι» δεξαμενόπλοιων στα τρία ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής

Orsted: «Όχι» στις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

 Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.