Business

Ο Putin συμφώνησε σε απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal


Ο Putin φέρεται να εξέφρασε στον Guterres την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αntonio Guterres με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο Putin φέρεται να εξέφρασε στον Guterres την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».
Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.
Την ίδια στιγμή, «σημαντική και πολύ εποικοδομητική» ήταν η διάσκεψη άμυνας για την Ουκρανία, η οποία έγινε στην αμερικανική αεροπορική βάση στην πόλη Rammstein του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin.
Αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ, και σε αυτήν συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι άλλες συνολικά 40 χώρες της Δύσης με στόχο σε μια κρίσιμη φάση του επιθετικού ρωσικού πολέμου, όπως η τρέχουσα, να δοθεί η μέγιστη δυνατή στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο για να σταθεί όρθιο.
Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η Δύση αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε» απέναντι στις ρωσικές απειλές για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών ο Οstin υπογράμμισε ότι από τη Διάσκεψη έγινε σαφές ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ουκρανία.
«Έχουμε φτάσει σε νέα φάση στο πεδίο των μαχών και πρέπει να αντιδράσουμε.
Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη παρά ποτέ.
Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επέκρινε σημερινές προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov για κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και άχρηστη», τόνισε, συμπληρώνοτνας πως «κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει» για να προσθέσει ωστόσο ότι «υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβούν πολλά πράγματα, αλλά είναι ριψοκίνδυνο και δεν βοηθά κανέναν να “παίζεις με τα σπαθιά” και να κάνει εικασίες για χρήση πυρηνικών όπλων».
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν να ξεφύγει ο πόλεμος από τα σύνορα της Ουκρανίας.
«Ο κόσμος στέκεται ενωμένος ενάντια στην κυβέρνηση της Μόσχας, η Ουκρανία είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, το ίδιο και όλοι εμείς εδώ».
Ο Loyd Ostin ανακοίνωσε ότι στο εξής η διάσκεψη θα γίνεται σε μηνιαία βάση, υπό μορφή ομάδας επαφής, χωρίς να προσδιορίσει σε τί επίπεδο, με στόχο να παρακολουθεί τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μετά τη λήξη του πολέμου, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια και την εδαφικής της ακεραιότητα.

Βαρέα όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Στη διάσκεψη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να διευκολύνει τη χορήγηση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, είδηση που είχε διαρρεύσει από το πρωί στις γερμανικές εφημερίδες, και που σηματοδοτεί στροφή στην μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου. Όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Ραμστάιν μετά τη λήξη των εργασιών, η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard από τα αποθέματα της γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Η εξαγγελία απέσπασε τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Η Γερμανία είναι ένας σπουδαίος φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, η παράδοση των 50 αρμάτων μάχης αποτελεί σημαντικό βήμα που φέρνει στην Ουκρανία επιπλέον (αμυντικές) δυνατότητες».

Κλιμάκωση στη Μολδαβία

Η δε Ρωσία διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως στόχος της είναι η κατάληψη της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, υπονοώντας παράλληλα πως το σχέδιο δεν αποκλείει και μια επίθεση στη Μολδαβία και συγκεκριμένα, στην Υπερδνειστερία, όπου και εκεί υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείπερο, αποκόπτοντας τη σύνδεση με την περιφέρεια της Οδησσού τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς.
a-536-581x600.jpg
Στόχος του Putin η Υπερδνειστερία;

Την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Rustam Minnikayev υποστήριξε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, αναφέροντας μάλιστα πως αυτό θα αποτελέσει «μια διέξοδο προς την Υπερδνειστερία», όπου όπως είπε, «υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».
Επρόκειτο για μια τοποθέτηση που έβαζε ανοιχτά την Υπερδνειστερία στο ρωσικό στόχαστρο, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μολδαβία και η αποσχισθείσα αυτή Δημοκρατία μνημονεύονταν ως οι επόμενοι στόχοι του Putin προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή ακόμα πιο δυτικά στο έδαφος της Ευρώπης.
Τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Μολδαβία – και όχι μόνο – για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εκτιμήσει το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως κατόπιν των δηλώσεων του Ρώσου στρατηγού, η Μολδαβία είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».
Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας κάνουν λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
moldova2.jpg
Τρομοκρατικές επιθέσεις

Εικόνες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τον βομβαρδισμό της γέφυρας στη Zatoka.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ρωσική διοίκηση να ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς του Κρεμλίνου, ειδικότερα για τη Μολδαβία και τη στρατηγική θέση που κατέχει για την Οδησσό και συνολικότερη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Από την άλλη, οι αυτονομιστές έκαναν λόγο για τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ αποφασίστηκε να αυξηθεί ο συναγερμός για νέες τρομοκρατικές απειλές.
«Καταγράφηκαν τρία γεγονότα: το κτήριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Tiraspol, μια στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Parkany και οι πύργοι ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου κοντά στο χωριό Mayak υπέστησαν ζημιές» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Vadim Krasnoselsky σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα είχαν αναφερθεί εκρήξεις σε δύο κεραίες ραδιοφώνου ενώ χθες Δευτέρα 25/4 επιθέσεις έγιναν και στο κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας της Υπερδνειστερίας.
«Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χωριό Maiac, στην περιοχή Grigoriopol: η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Υπερδνειστερίας.
Όπως έγινε γνωστό από την επίθεση, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ διευκρινίστηκε πως οι κεραίες αυτές, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται ρωσικά προγράμματα.
6433333.jpg
Δυο σενάρια για ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Οι δύο πλευρές έχουν σημάνει συναγερμό και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών που επεκτείνουν δυτικότερα τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο όλα γίνονται από τους Ρώσους: για να δεσμεύσει δυνάμεις η Ουκρανία στα δυτικά σύνορά της ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη επίθεση της στα ανατολικά προς το Χάρκοβο ή και για να διευκολυνθούν επίσης οι επιθέσεις σε υποδομές στη δυτική Ουκρανία, απ’ όπου μεταφέρεται πολεμικός εξοπλισμός της Δύσης.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η ευθύνη βαραίνει τους Ουκρανούς που θέλουν να επεκτείνουν τις συρράξεις στο έδαφος της Μολδαβίας ώστε να προκαλέσουν επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίες δηλώσεις Ουκρανών που μιλούν ανοιχτά για προετοιμασίες για επίθεση στην Υπερδνειστερία.
«Η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να «αποστρατικοποιήσει» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών στρατευμάτων που μας απειλούν. Αυτό θα επιτρέψει τη σύλληψη Ρώσων αιχμαλώτων για ανταλλαγή, την εξάλειψη της απειλής από τα ρωσικά στρατεύματα, την κατάσχεση μεγάλων οπλοστασίων πυρομαχικών και την απελευθέρωση δύο ουκρανικές ταξιαρχίες που βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας», είπε ο Budushov, ένας από τους κύριους στρατιωτικοπολιτικούς προπαγανδιστές.

www.bankingnews.gr

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.