Business

Πολωνία και Βουλγαρία λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από…


Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν πλέον ροές φυσικού αερίου από γειτονικές τους χώρες, ενημέρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες μετά τη διακοπή των προμηθειών προς τις δύο χώρες στην οποία προχώρησε η ρωσική Gazprom.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “ο εκβιασμός του Κρεμλίνου δεν συνιστά έκπληξη για εμάς. Είναι κάτι για το οποίο η Κομισιόν έκανε προετοιμασίες. Η απάντησή μας θα είναι άμεση, κοινή και συντονισμένη”.

“Θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές της ΕΕ. Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ”, πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

“Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου”, ανέφερε στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι από νωρίς σήμερα είχε παρατηρηθεί αλματώδης αύξηση στις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, είπε η φον ντερ Λάιεν.

“Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη – μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους”, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης στα μέσα Μαΐου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

“Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία”, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Κατέληξε λέγοντας ότι “το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη – μέλη” και ότι “η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της”.

Ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά “παραβίαση” των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

“Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες”, ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι με πρόσωπο κοντά στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom που επικαλείται το Bloomberg τέσσερις Ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου έχουν ήδη καταβάλλει πληρωμές σε ρούβλια, ενώ συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη τους σχετικούς λογαριασμούς Gazprombank.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια τη Μόσχα και τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Διαβάστε ακόμα:

* Φον ντερ Λάιεν: “Είμαστε προετοιμασμένοι για τον ρωσικό εκβιασμό με το φυσικό αέριο”

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.