Business

Πως το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης “προσγειώνει” τις τιμές του…


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την επιστροφή του κόστους ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα πλησίον των τιμών που επικρατούσαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση μέσα από το εθνικό σχέδιο για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και παρουσίασαν πιο αναλυτικά χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας. Μέσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που σχεδιάστηκαν και οριστικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκεται να εξουδετερωθεί η ωρολογιακή βόμβα των αυξήσεων στο ρεύμα, που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και αναταραχή στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. 

Στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών, με απορρόφηση των αυξήσεων που έχουν προκύψει στο ρεύμα εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, με το χαμηλότερο εφικτό δημοσιονομικό κόστος. Με τα μέτρα η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να καλύψει ένα ποσοστό της τάξης του 70% έως 80% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αξιοποιούνται τέσσερις παράλληλες δράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνδυαστικά: η επιστροφή αναδρομικά των πρόσθετων επιβαρύνσεων από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, η συνέχιση των επιδοτήσεων με διεύρυνση των ωφελούμενων, η επιβολή φορολογίας στις επιχειρήσεις ενέργειας για τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισαν εν μέσω κρίσης, η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και η ενίσχυση των επιδοτήσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Η επιβολή του πλαφόν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, καθώς θα πρέπει προηγουμένως το μέτρο να εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, παύει να ισχύει το όριο των 300 κιλοβατωρών, καθώς και ο περιορισμός της κύριας κατοικίας, προκειμένου να ενισχύονται όλοι οι καταναλωτές, ακόμα και εκείνοι που μέχρι σήμερα έμεναν ακάλυπτοι. 

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο πακέτο η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή τιμή του ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών, ακόμα και εκείνων που σήμερα, λόγω μεγαλύτερου όγκου κατανάλωσης από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα ή λόγω μη εκπλήρωσης των άλλων κριτηρίων (κύρια κατοικία), δεν περιλαμβάνονται στις επιδοτήσεις. Δηλαδή η νέα επιδότηση θα καλύπτει οριζόντια κάθε καταναλωτή και κάθε ακίνητο. 

Προ κρίσης

Μέσα από τις παρεμβάσεις επιδιώκεται η τελική τιμή που θα προκύψει για τους καταναλωτές να βρίσκεται πλησίον της τιμής του ρεύματος προ κρίσης, στα επίπεδα των 13 έως 15 σεντς η κιλοβατώρα. Σημειώνεται ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τις επιδοτήσεις που θα δοθούν, θα καλυφθεί κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση, και πέραν των 300 κιλοβατωρών, που σημαίνει ότι πλέον θα καλυφθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά τα οποία δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα. 

Επιπλέον, για τις αυξήσεις που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές προβλέπεται η επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με όριο τα 600 ευρώ και για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. 

Πλαφόν

Παράλληλα με τις επιδοτήσεις, από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Το σχήμα θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα αφορά διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά με την επιβολή έμμεσου πλαφόν, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές στα προ κρίσης επίπεδα. Πληροφορίες θέλουν το πλαφόν να ορίζεται στα επίπεδα του 30% έως 50% πάνω από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος προ κρίσης, ήτοι τον Μάιο του 2021, όταν βρισκόταν στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh. Το πλαφόν θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι το ύψος του μεταβλητού τους κόστους ανά τεχνολογία, συν ένα εύλογο κέρδος. Με τον τρόπο αυτό, καθώς οι προμηθευτές θα αγοράζουν το ρεύμα φθηνά στα επίπεδα του πλαφόν, θα μετακυλίουν τις χαμηλές τιμές και στη λιανική. Ουσιαστικά, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάψει να υφίσταται ή θα έχει πολύ πιο περιορισμένη ισχύ και οι καταναλωτές θα χρεώνονται με χαμηλότερες τιμές. 

Τα βήματα για την εφαρμογή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιβολής πλαφόν πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Με δεδομένους τους χρόνους που απαιτούνται από τις Αρχές της Κομισιόν για ανάλογες εγκρίσεις, είναι σαφές ότι οριακά η κυβέρνηση προλαβαίνει να θέσει σε εφαρμογή την όποια λύση εντός του Ιουλίου, και όχι νωρίτερα, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων, η κυβέρνηση αξιοποιεί μια σειρά από εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με στόχο να περιοριστεί κατά το δυνατόν το αποτύπωμα των μέτρων για τον Προϋπολογισμό και παράλληλα τα μέτρα να είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά. Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή το ύψος των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότησή τους γίνεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, οι επιστροφές της υπερβάλλουσας αμοιβής των ΑΠΕ και το πλεόνασμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα περιθώρια που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δώσει επιπλέον 1 δισ. από τον Προϋπολογισμό. 

Επιπλέον αυτών, θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα προκύψουν από τη φορολόγηση κατά 90% των “ουρανοκατέβατων κερδών”, για τα οποία, όμως, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε, τα όποια κέρδη διαπιστωθούν από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή” για την απόσυρση παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ από το φθινόπωρο, εκτός από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” των κατοικιών θα προχωρήσει και το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις. Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close