Business

Το επικείμενο σοκ των κρυπτονομισμάτων


Του Steve Forbes

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων “ανάσανε” μετά το νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Biden για τον κλάδο. Η αισιοδοξία του όμως στερείται βάσεων.

Για μήνες, ο κλάδος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων βρισκόταν υπ’ ατμόν, καθώς η κυβέρνηση Biden ετοίμαζε ένα εκτελεστικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανάπτυξης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Σε μια πενταετία η συνολική τους κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 300 φορές, ξεπερνώντας τα $3 τρισ.

Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων φοβούνταν ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει ένα σχέδιο-”νάρκη” για τον κλάδο. Αντ’ αυτού, το εκτελεστικό διάταγμα φαίνεται να επιφέρει ένα λογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου περίμεναν τη θέσπιση κάποιου είδους κανόνων και ως εκ τούτου χαιρέτησαν το γεγονός ότι ο “Θείος Σαμ” θα ακολουθήσει μια λογική, υπεύθυνη προσέγγιση.

Φευ, παρά την εφησυχαστική ρητορική περί της πρόθεσης “να αναζωογονηθεί η πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην τεχνολογική και οικονομική ανταγωνιστικότητα”, το διάταγμα υποδηλώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί εάν συνολικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλακεί στην επίβλεψη του συστήματος. Στην πραγματικότητα, η εντύπωση που δίνεται είναι πως ο νέος κόσμος των κρυπτονομισμάτων βρίθει σοβαρών κινδύνων, αντί ευκαιριών.

Δεδομένης της ανθρώπινης φύσεως, οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίσουν με κυνική ματιά το άγνωστο. Αρκεί να δει απλώς κανείς τις κυβερνητικές υπηρεσίες που σύμφωνα με το διάταγμα Biden θα διαδραματίσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ρόλο: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Federal Reserve, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων, τα υπουργεία Εμπορίου, Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού κ.ά.

Οι αμέτρητες κυβερνητικές επιτροπές και ομάδες εργασίας είναι τοξικές για την καινοτομία. Θα είχαν εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο το αυτοκίνητο και το διαδίκτυο εάν η Ουάσινγκτον είχε εμπλακεί στον βαθμό που θέλει να το πράξει όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα;

Η δημιουργικότητα είναι χαώδης και απρόβλεπτη. Η αποτυχία συνηθισμένη. Τα λάθη πολλά. Η ανάπτυξη και η πρόοδος πάντα ενέχουν κινδύνους. Οι απατεώνες και οι τσαρλατάνοι δεν λείπουν ποτέ, ούτε στους υφιστάμενους ούτε στους νέους τομείς δράσης.

Μια ιδέα του εκτελεστικού διατάγματος στην οποία πρέπει να μπει “ταφόπλακα” είναι ότι η Federal Reserve και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν ένα Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα οδηγούσε στην εξάλειψη οποιουδήποτε ψήγματος ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να παρακολουθεί όλες τις δαπάνες.

Οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθούσαν να διαχειριστούν την οικονομία καθορίζοντας το επιθυμητό επίπεδο δαπανών και επενδύσεων και θα διασφάλιζαν ότι θα γίνεται αυτό που θέλουν. Προς τούτο, θα μπορούσαν να ορίζουν ημερομηνίες λήξεως των νομισμάτων.

Το εκτελεστικό διάταγμα αποκαλύπτει επίσης τη θανάσιμη απειλή που διαβλέπει η κυβέρνηση στα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins), τα οποία θα αποτελέσουν εναλλακτική έναντι των κρατικών νομισμάτων: “Το δημόσιο χρήμα βρίσκεται στον πυρήνα ενός εύρυθμου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των πολιτικών μακροοικονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης”.

Το διάταγμα είναι “ένας λύκος με προβιά προβάτου”.

Επίκεινται σκληρές πολιτικές και ρυθμιστικές μάχες.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.