Business

AXIA: Ποια είναι η εύλογη αξία της Prodea – Γιατί θα αυξηθούν τα κεφαλαιουχικά κέρδη | Ειδήσεις για την ΟικονομίαΗ AXIA εξηγεί ότι η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να κυμαίνεται από  5,70 έως και 6,45 ευρώ. 

Τις μεγάλες προοπτικές της Prodea τα αμέσως επόμενα χρόνια «ξεδιπλώνει» η AXIA Group, η οποία εκτιμά ότι η εταιρεία ακινήτων είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή ζήτηση για το ελληνικό actual property αλλά και την τάση μετάβασης προς τα «πράσινα» κτίρια. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής εταιρείας, η Prodea Investments βρίσκεται στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου, χάρη σε: 

  • Το μεγάλο μέγεθος (εύλογη αξία 2,3 δισ. Ευρώ), το οποίο είναι επτά φορές μεγαλύτερο από την αμέσως επόμενη εταιρεία 
  • Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των prime property, το οποίο εστιάζει στα «πράσινα γραφεία» 
  • Την πρόσβαση σε εκτός-αγοράς ακίνητα, η οποία εξασφαλίζει μια σειρά έργων σε ελκυστικά επίπεδα εισόδου 

Ενδεικτικά, τα επόμενα 3 έως 4 χρόνια, η Prodea αναμένεται να ολοκληρώσει έργα 600 εκατ. ευρώ, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα. Πρόκειται για tasks, τα οποία πρωτίστως αφορούν «πράσινους» εργασιακούς χώρους και logistics.

Την ίδια ώρα, με τη δημιουργία της MHV (η Prodea ελέγχει το 25%), η εταιρεία ακινήτων εισέρχεται και στον τομέα της φιλοξενίας σε Ελλάδα και Κύπρο,  ο οποίος ήδη χαρακτηρίζεται από αυξημένη ζήτηση και χαμηλή προσφορά. 

Στην Ιταλία δε, μέσω των θυγατρικών της, στοχεύει να βελτιστοποιήσει τις προοπτικές δημιουργίας αξίας, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας το χαρτοφυλάκιο των prime property. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η AXIA προσβλέπει σε περισσότερα κεφαλαιουχικά κέρδη, χάρη στην ικανότητα της εταιρείας να παράγει υψηλά ποσοστά αύξησης ενοικίων, αλλά κυρίως στην περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε μικρή απόδοση χαρτοφυλακίου 6,1% έως το 2025, κάτι που μεταφράζεται σε κέρδη ανατίμησης 287 εκατ. ευρώ από το 2022 έως το 2025 (12% της μικτής εύλογης αξίας του 2021). 

Η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV), παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί από 1,40 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος σε 1,69 δισ. ευρώ το 2025, με τον ακαθάριστο δείκτη δανείων προς αξία (LTV) να αγγίζει το 54,5% το 2022, προτού αρχίσει να μειώνεται. 

Οι πληρωμές μερισμάτων, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν υψηλές (πάνω από 90%), καθώς οι μερισματικές αποδόσεις υπολογίζονται για το 2022 και το 2023 σε 5,0% και 5,1% αντίστοιχα. 

Με τιμή της μετοχής στα 8,10 ευρώ (τιμή κλεισίματος 26 Απριλίου), η Prodea διαπραγματεύεται 48% υψηλότερα από τα 5,47 ευρώ της καθαρής αξίας ενεργητικού ανά μετοχή του 2021. Η εν λόγω απόκλιση αποδίδεται στην εξαιρετικά περιορισμένη διασπορά (free float 1,9%), κάτι που συνεπάγεται ελάχιστες συναλλαγές και περιορίζει τη δυνατότητα προσδιορισμού της εύλογης τιμής της μετοχής. 

Έτσι, με βάση τις ασκήσεις αποτίμησης για τον προσδιορισμό της «εύλογης» αξίας της Prodea, η AXIA εξηγεί ότι η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να κυμαίνεται από  5,70 έως και 6,45 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Η Εurobank αγοράζει… Κύπρο, το πασχαλινό δώρο του κυρ-Παντελή στους τραπεζίτες και η ΑMG (των 350.000 ευρώ) του καριερίστα

Domes Resorts: Ντεμπούτο 5 αστέρων εκτός Ελλάδος στην πορτογαλική αγορά (pics)

Άλμα 24% στο φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, ΒουλγαρίαSupply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.